Verslag Schoten, zondag 20 juni.

De eerste manche van het Belgisch Kampioenschap Lange Afstand ging net als vorig jaar door tijdens de eerste wedstrijd, ingericht door Zwemclub Schoten. Er waren 207 deelnemers, verspreidt over 47 clubs. Grootste afvaardiging kwam van thuisclub BRABO met 30 stuks. De watertemperatuur ( 20.4░C) viel voor velen toch wel tegen, gezien de zeven opgaven tijdens de 5000m wedstrijden. De 5000m SS dames werd net als vorig jaar gewonnen door thuiszwemster Joyce Van Loo, bij de heren won Michel Bogaerts van SCZ. De 5000m vrije slag dames werd zoals verwacht gewonnen door Inge Leeten van GZVN in een tijd van 1.11.06. Bij de heren werd het een tweestrijd tussen Maarten Hermans en Wout Van Autenboer. Maarten bleek over een sterkere laatste km te beschikken, en hield op de streep 15 seconden over op Wout. Hij won in 1.06.33. Toch wel raar dat de tijden over het algemeen ettelijke minuten trager waren dan vorig jaar, maar daar zal de temperatuur wel voor tussen gezeten hebben.

Na enkele buien en windvlagen kon het namiddaggedeelte van start gaan. Op het programma stond vandaag Sofie Goffin, Sofie die toch al enkele maanden gestopt is met sport op het hoogste niveau, kwam toch nog even een kilometer in de Schotense Vaart zwemmen, en de start geven voor de Jogging die om vijf uur van start ging. Ze won in haar categorie ( wat niet echt een verrassing was) maar kwam toch niet bij de drie snelste tijden van de namiddag. Deze drie snelste tijden kwamen uit dezelfde wedstrijd, de 1000m vrije slag kadetten. Een zeer spannende wedstrijd, gewonnen door Lynn Biscop van Dizv voor Kylie Pinceel van Brabo en Axelle Depreter van CCM. Bij de vrije slag heren stond er geen maat op Raf Kelderman. Raf, net hersteld van een sleutelbeenbreuk, haalde het met 17 seconden voorsprong op ploegmaat Steven Hermans, beiden van BRABO, en Wout Van Autenboer. De snelste tijd bij de schoolslag dames ging naar Maaike De Ridder van SWEM in een tijd van 19.29, waarmee ze slechts zeven seconden overhield op senior C Ingrid Van Cauteren (LZV) en 22 seconden op benjamin !!!!! Saskia De Smet van de Groot Beverse Zwemclub. Bij de heren zakte Dominique Coudenys nog eens af om een kilometer zwemmen, en hij won zijn wedstrijd met verve, maar de goede oude tijd leek nog niet volledig terug. Hij finishte in 17.23, waarmee hij slechts luttele seconden moest toegeven op het jonge geweld. Dat jonge geweld heette vandaag Jonas Dispersyn (BRABO) die de snelste was op de 1000m SS heren met zijn 17.13, net voor kadet Tom Saeys van VWZ, die een tijd van 17.19 klokte.

Toch wel een knappe organisatie op de eerste doortocht van het nieuwe seizoen, als men zag hoeveel vrijwilligers er de hele dag, en waarschijnlijk niet alleen die dag, in de weer waren om alles tip top in orde te makenů een dikke pluim!!!! Ook wel tof dat ze geluk hadden met het weer, slechts enkele druppels op een dag, en ook voldoende zonnestralen die toch enkele mensen konden verrassen met verbrande gezichtjes tot gevolg. Hieronder nog een korte samenvatting van de uitslagen van de dag.

5000m SS DAMES
1. VAN LOO JOYCE (BRABO)
2. LENAERTS HEIDI (ZNAL)

3. BUSSCHOP HILDE (SVAZ)
5000M SS HEREN
1. BOGAERTS MICHEL (SCZ)
2. MABBE ANDY (ZTZ)
3. CLARK JOHAN (ZDKK)
   
 5000m VS DAMES
1. LEETEN INGE (GZVN)
2. SCHAUBROECK SANNE (KZK)
3. SCHOONBROOD SABINE (GZVN)
5000M VS HEREN
1. HERMANS MAARTEN (GZVN)
2.VAN AUTENBOER WOUT (OLMA)
3. HAMERS NIELS (GZVN)
   
1000m SS DAMES
1. DE RIDDER MAAIKE (SWEM)
2. VAN CAUTEREN INGRID (LZV)
3. DE SMET SASKIA (GBZ)
1000M SS HEREN
1. DISPERSYN JONAS (BRABO)
2.
SAEYS TOM (VWZ)
3.COUDENYS DOMINIQUE (SHARK)
   
1000M VS DAMES
1. BISCOP LYNN (DIZV)

2. PINCEEL KYLIE (BRABO)
3. DEPRETER AXELLE (CCM)
1000M VS HEREN
1. KELDERMAN RAF (BRABO)
2. HERMANS STEVEN (BRABO)
3.VAN AUTENBOER WOUT (OLMA)

 

S.H.