Verslag Oostende, zondag 27 juni.

Deze zondag was het de eerste manche van het zogenaamde Belgisch Kampioenschap Korte Afstand. De organisatie had, na enkele jaren pech met slecht weer, vandaag toch veel geluk met het weer. Tegen dat de wedstrijd begon, was het nog lichtjes bewolkt, maar eens de bewolking huiswaarts trok, was het een stralende, warme dag. De watertemperatuur van de Spuikom, die rechtstreeks in verbinding staat met de zee, bedroeg een frisse 18.4°, dus een dikke 2° kouder dan vorige week. Het Vlaamse Kruis had zijn handen vol met het verzorgen van voet- en beenwonden, veroorzaakt door de scherpe schelpen in de ondiepe bodem. Wie dacht dat men niet moest lijden voor zijn sport, kwam weer bedrogen uit.

Op de wedstrijd waren 167 deelnemers ingeschreven, en de wedstrijd werd geleid door kamprechter van dienst François Hoogers. Wat wel opviel, maar dat had misschien te maken met de strakke wind, waren de toch wel trage tijden die gezwommen werden op de 1000?? Meter. Snelste tijd bij de heren vrije slag werd gezwommen door Brian Ryckeman, die met meer dan een minuut voorsprong aankwam. Hij ging Steven Hermans en Olivier London vooraf. Bij de vrije slag dames werd de snelste tijd neergezet door Sanne Schaubroeck die na een sterke 5000m vorige week hier toch wel bevestigde. Ze tikte 3 seconden sneller aan dan Linde Heremans en net geen minuut sneller dan kadette Eva Tyteca.

De schoolslagnummers werden beheerst door de zwemmers van de Meense Zwemkring. Bij de heren werden de snelste tijden bijna allemaal in dezelfde wedstrijd gezwommen. Het was het Arne Devriese die zich lostrok van het pak, en zijn naaste belagers driekwart minuut aan hun laars lapte. Hij won in 18.04 voor Jeroen Martens en François Vanhulst die respectievelijk aantikten in 18.48 en 18.50. Juloke van Maele liet nog eens zien waarom zij derde was op B.K. klein bad op de 200ss, en zette een tijd neer van 18.44, ruim voor de tweede en derde, welke plaatsen vandaag ingevuld werden door Sofie Martens ( 20.47) en Adeline Maton, ook al van MZK in een tijd van 20.52.

De organisatie zorgde als bekroning van de dag dan nog voor geldprijzen voor de eerste drie vanaf categorie kadet, de benjamins en miniemen moesten het stellen met een mooie, blauwe trofee. Ook hadden ze een prijs voorzien voor de jongste en de oudste deelnemer en deelneemster, toch een klassement dat niemand mag vergeten. De warme, vermoeiende dag kon men vervolgens doorspoelen met een frisse Leffe, of een lekkere braadworst, en met een verbrande nek konden we moe en voldaan naar huis terugkeren.

1000m VS HEREN
1. Brian Ryckeman ( BZK )
2. Steven Hermans ( BRABO )
3. Olivier London ( CCSM )
1000M VS DAMES
1. Sanne Schaubroeck ( KZK )
2. Linde Heremans ( IKZ )
3.
Eva Tyteca ( DIZV )
   
1000m SS HEREN
1. Arne Devriese ( MZK )
2. Jeroen Martens ( FIRST )
3. François Vanhulst ( CCSM )
1000M SS DAMES
1. Juloke van Maele ( MZK )
2. Sofie Martens ( FIRST )
3. Adeline Maton ( MZK )


S.H.