Verslag Willebroek, zaterdag 08 augustus.

Een bijzonder mooie dag was het op de jaarlijkse open water wedstrijd aan de watersportbaan in Hazewinkel, georganiseerd voor de Verenigde Willebroekse Zwemclub. Het moet toch wel gezegd worden dat er weinig betere locaties zijn in België om een openwater wedstrijd te organiseren, maar het is toch ieder jaar weer genieten. Ook aan het aantal deelnemers was beduidend hoger dan het gemiddelde van de voorafgaande wedstrijden in juli: vandaag waren er maar liefst 298 starten, net de kaap van de 300 niet overschreden dus. Met temperaturen boven de 30° C en een watertemperatuur van 25.3° C was het voor sommigen toch wel net iets te warm. De wedstrijd van vandaag stond onder leiding van Gustaaf Douwen, u weet wel, de man die u bij de start aanmaande tot een sportieve wedstrijd. Een sterk internationaal bezette wedstrijd, ook weer dit jaar, met vele zwemmers uit Nederland, enkele Duitsers, en ook een delegatie vanuit het Spaanse Andalusië.

Geen wonder natuurlijk, als men weet dat er geld te verdienen is bij het verbreken van één van de baanrecords. Dit jaar waren er vier baanrecords die enkele seconden ( en soms zelfs vele seconden) aangepast werden. Onze webmaster en één van de grootste talenten van België, Brian Ryckeman, nam twee records voor zijn rekening, en ging zo met de helft van de prijzenpot naar huis. In de voormiddag verbeterde hij zijn eigen record op de 5000m aanzienlijk, en stelde het op 58min08sec. en zwom zo de Spaanse tegenstand op ruim twee minuten. Om even te vergelijken: twee jaar geleden stond het baanrecord op naam van het Nederlandse toptalent Maarten van der Weijden met een tijd van 1uur0min22sec, dus Brian heeft hier in zijn eentje op twee jaar meer dan 2 minuten afgepeuzeld. In de namiddag verpulverde hij het record op de 2000m vrije slag tot een bijzonder snelle 22min54sec, maar kreeg onderweg even veel tegenstand van de Nederlandse EJK-deelnemer open water Sebastiaan Reijnen… die net niet aan het baanrecord van de juniors raakte. Hij finishte in 23min39 en kreeg zo toch driekwart minuut aan de broek gesmeerd. Bij de 1000m vrije slag Senior C was het Jordi van Engelen van RSCM Mechelen die ook een grabbel deed naar het prijzengeld, en het baanrecord van 12min57 op 12min35 bracht. Ook Linda De Keyser van KZK Kortrijk pikte een baanrecordje mee, en dit bij de 1000m vrije slag Senior D. Zij zwom een tijd van 15min18sec. waarvoor alleen proficiat.

Maar Willebroek is natuurlijk meer dan baanrecords en geld, en zweten in een verstikkende zon. Getuige hiervan is de 1ste editie van de zwemjogging die de club organiseerde na de gebruikelijke wedstrijden. Met een indrukwekkend aantal deelnemers van 139, was dit een enorm succes voor de mensen van Willebroek. Één van de (weinige) nadelen van de wedstrijd van vandaag, waren de wespen die toch wel overvloedig aanwezig waren, de mensen van het Rode Kruis zullen hun handen vol hebben gehad. Dit keer zal er hieronder geen korte bespreking verschijnen, omdat er zoveel afstanden gezwommen werden, ( 5000-2000-1000m) en het dan niet echt meer een korte bespreking zou worden. Hiervoor verwijs ik u naar de uitslag, verder op de site.

En voor ik het vergeet te vermelden,
EEN GELUKKIGE VERJAARDAG AAN JOYCE VAN LOO die vandaag 17 werd.

 S.H.