Verslag SWEM, zaterdag 14 augustus.

Een enorm sombere dag op de laatste manche van het Belgische Kampioenschap lange afstand te Lokeren, in het Zeilmeer. Maar eigenlijk hebben we toch nog geluk gehad dat we geen onweer of zware regenval voorgeschoteld hebben gekregen. Het bekende parcours in driehoekvorm vormde de plaats van afspraak vandaag. Opvallend was dat er in de voormiddag relatief veel deelnemers waren ten opzichte van de namiddag, wanneer de wedstrijden toch maar magertjes bezet waren. Kamprechters van dienst waren François Hoogers en Camiel De Grave.

Op de 5000m wedstrijden in de voormiddag zagen we voor het eerst dit seizoen Cindy Persoons in actie. Cindy, toch wel de beste Belgische op internationaal niveau, legde de 5000m af in 1u02min53sec, en dit na slechts enkele weken trainingsarbeid na een operatie. Ze kwam met ruime voorsprong aan voor Sanne Schaubroeck en Françoise Theate. Bij de heren, u raadt het al, was het Brian die zich wederom de sterkste toonde in 58min37sec. Dit belooft voor volgende week, wanneer hij in zijn eigen wedstrijd aantreedt. Om de tweede plaats werd hard gestreden, maar het was Maarten Hermans die het pleit won, en Frederic London nog net kon afhouden in de sprint. Op de 5000m schoolslag was het bij de dames Alexandra Joos die als eerste aankwam in een tijd van 1u35min25sec, voor Heidi Lenaerts en Veerle Dehenau. Bij de heren viel de eer te beurt aan Michel Bogaerts van SCZ, die Andy Mabbe en Johan Clark van zich kon afhouden. Michel finishte in 1u32min13sec. Toch nog een kleine vermelding over het meedelen van het parcours bij de start, want ikzelf was samen met vele anderen in de waar aan het laatste keerpunt, of we nu onder het touw naar de meet moesten, of we het gewone parcours moesten volgen. Misschien een foutje van de kamprechter(s), of van de organisatie die onvoldoende informatie aan de wedstrijdleiding hadden doorgespeeld.

In de namiddag werd de 1500m afgewerkt, twee toertjes in het meer, dat vandaag toch een temperatuur had van 21°C. Op de vrije slag heren was het een verwacht trio dat de top-drie bezette. Brian won voor Olivier en Frederic London. De respectievelijke tijden waren 18.40, 19.05 en 19.22. Bij de dames was het eerstejaars kadette Lorianne Six die de snelste tijd liet noteren in 20.49, voor Axelle Depreter (21.11) en Ilse Declercq (21.26). Bij de heren schoolslag werden de snelste tijden in dezelfde koers gezwommen, in wedstrijd 29. Lukas Spitaels van CHAT won voor Pieter van Herreweghe en Maarten Hennissen. De winnaar had een tijd van 24.02 en had ruim twee minuten voorsprong op zijn naaste achtervolgers. Op de twee toeren bij de schoolslag dames toonde thuiszwemster Maaike de Ridder zich de sterkste door een tijd van 28.17 te laten noteren. Ze won dan ook voor benjaminnes Joyce De Vos en Saskia De Smet, beiden van GBZ Beveren. Al bij al toch een goede organisatie, maar hopelijk volgend jaar meer succes met het weer toegewenst. Hieronder nog een korte samenvatting van de gezwommen podia.